Ve čtvrtek 6. 6. jsme se vydali do zoologické zahrady v Hluboké u Borovan se žáky 2.A a 2.B. Tento výlet byl plánován jako součást vzdělávacího programu o zvířatech a jejich přirozených prostředích. Děti byly nadšené a my, učitelé, jsme se těšili, že jim umožníme poznat svět zvířat zblízka.

 Přípravy a cesta

Všichni žáci se ráno sešli ve škole, vybaveni batůžky, svačinami a plní očekávání. Po rychlé kontrole přítomnosti jsme vyrazili vlakem směrem k zoologické zahradě. Cesta byla plná smíchu a povídání o tom, jaká zvířata děti chtějí vidět nejvíce.

Po cestě offroadovým vozem dětem průvodce vyprávěl zajímavosti o životě jelenů wapiti a jelenů evropských v jejich přirozeném prostředí. Dozvěděli jsme se jaký je mezi nimi rozdíl. Děti měly možnost na vlastní oči vidět a osahat parohy dančí a jelení. Ve výběhu s divokými prasaty se dozvěděly, že jsou nebezpečná zvířata a také to v nás vzbuzovalo respekt. V posledním výběhu bylo stádo bizonů s mláďaty.

 Oběd a volný čas

Po prohlídce jsme si udělali přestávku na oběd. Volný čas děti strávily na krásném hřišti.

 Kontaktní expozice

Jednou z nejzajímavějších částí byla kontaktní expozice, kde se děti dostaly do přímého kontaktu se zvířátky a mohly je pohladit.

 Závěr a cesta zpět

Po celém dni plném objevování jsme se vrátili k východu zoo. Děti byly unavené, ale šťastné a plné dojmů. Cesta zpět do školy byla klidnější, s mnoha dětmi diskutujícími o tom, co se jim nejvíce líbilo a co se naučily.

 

Výlet do zoologické zahrady byl velkým úspěchem a skvělou vzdělávací příležitostí. Děti se dozvěděly mnoho nových informací o zvířatech a jejich přirozených prostředích a získaly cenné zkušenosti mimo školní lavice. Tento výlet určitě zůstane v jejich vzpomínkách ještě dlouho.

 

Zuzana Dvořáčková